Jen pro silné žaludky

Přidáno: 06.05.2009 | Autor: Mika | Přidal: BarBara

Patříte mezi labužníky a jste přesvědčeni, že vaše chuťové buňky už nic nezaskočí? Připravili jsme pro vás unikátní speciality, které provětrají nejen vaši peněženku, ale možná i váš žaludek! Je to zvláštní, ale navzdory tomu, že tyto lahůdky jsou cítit, jsou slizké a dokonce je už někdo jednou jedl, je stylové z času na čas si je dopřát.

vykakaná kávavykakaná káva

Cibetková Kopi Luwak - káva z trusu
Cibetková káva je prezentovaná jako nejvzácnější, nejlahodnější, nejdražší káva na světě a majitelé slabších žaludků se shodují, že je i nejodpornější! Na rozdíl od ostatních káv se totiž kávová zrna nesbírají na plantážích, ale z trusu malých šelmiček - cibetek!



Ano, slyšíte správně, z trusu! Cibetky žijí v jižní Evropě, Asii a Africe, ale jen ty z indonéských ostrovů Jáva, Sumatra a Sulawesi z nepochopitelných důvodů jedí kromě jiného kávové boby. Prý si vybírají jen ty nejkvalitnější a nejzralejší. Žaludek a celý trávicí trakt cibetky dokáže strávit jen šlupku a neporušená zrna zvířátko vykaká!


1a1b


Následně na scénu nastupují sběrači, kteří v pralesích hledají trus cibetek, ze kterého se vybírají zrna. Ty se potom klasickým způsobem praží. Káva je díky tomu, že „projde" cibetkou, tmavší a aromatičtější. A samozřejmě i dražší! Cibetky totiž dokážou ročně vykakat jen přibližně 500 kg kávy. Zajímavostí je, že v zajetí šelmičky kávové boby odmítají! Cena za 57 gramové balení kávy dosahuje astronomických 63 €. Chuti této kávy se není třeba bát! Ti, kteří našli odvahu, na pár doušků říkají, že je kořeněná s lehkou příchutí karamelu a čokolády.


2a2b


Ústřice - nejlépe chutnají živé!
V nejfajnovějších restauracích patří ústřice k vyhlášeným specialitám. Hned na úvod nutno zdůraznit, že čím jsou živější, tím lépe. Stará a tedy mrtvá ústřice je dokonce jedovatá! Dobře si proto rozmyslete, co vložíte do úst! Ústřice se servírují po tuctech na ledě a po otevření musí vonět mořem. Před tím, než živou ústřici vcucnete do úst, musíte ji pokapat citrónem. Když se smrští, je to signál, že žije, je čerstvá a tedy nic už nebrání tomu, abyste si na ní pochutnali. Pokud dáváte přednost zvláštnějším chutím, dochuťte si ústřici chilli omáčkou, tabaskem, křenem anebo pepřem. Jste si ale jistí, že se vám po polknutí živého a slizkého tvora nezvedne žaludek?


3a3b


Olomoucké syrečky - jen s použitím plynové masky!
Olomoucké syrečky váš žaludek dokonale otestují! Jejich vůně je totiž odzbrojující! Někdo je přirovnává k enormně zapáchajícím nohám, další k pokaženému masu, jenže přesto stále je dost takových, kteří vůni olomouckých syrečků považují za nejlahodnější. Pravé olomoucké syrečky jsou jediným původním českým sýrem s nejen nezaměnitelnou vůní, ale i chutí. Dokonce ani ve světě nemají konkurenci! Syrečky se totiž nevyrábějí z normálního tvarohu jako všechny ostatní sýry, nýbrž z kyselého tvarohu. Jejich receptura je známa už více než pět set let a představte si, že jako jedna z mála kulinářských specialit na světě mají i vlastní muzeum.
Labužníci dávají přednost syrečkem bez příchutí, avšak na trhu jsou i dochucené kmínem, kořením, paprikou, cibulkou a česnekem.

 

 

Vytlačit Oblíbené Poslat Facebook Digg it Delicious Vybrali.sme

Související články

Komentáře